Uppdraget fortsätter

Söndagar har ett speciellt lugn med sig vilket passar alldeles utmärkt när man ska slipa, spackla och måla en mulen dag. Dessa är alltså stolarna jag jobbar med. den vänstra är alltså originalstolen och den högra den som är påbörjad i sin makeover.

Här är processen än så länge, steg för steg.

1. Tvätta hela stolen med en målartvätt. Denna tar bl.a. bort fett som hindar den färg du sen vill måla med att fästa.

2. Slipa med ett mellangrovt sandpapper bort all ojämnheter som kan bestå i sprickor och färgklumpar från tidigare målning. Viktigt är att ”rugga upp” hela ytan för att färgen sedan ska kunna fästa i ytan.

3. Torka bort allt slipdamm med en torr trasa eller borste. En blöt trasa reser de träfibrer du redan slipat ned. Det vill man inte.

4. Måla ett första lager färg. Använd alltid ”spärrgrundfärg” (ex. Jotuns färg Grunning för sperring/isolering) till det första lagret. Den hindrar missfärgningar från träet att tränga igenom till ytterligare lager färg.

5. När jag låtit färgen torka i ca en timme (beroende på hur tjock färgen är) ger jag mig på spacklingen som görs vid behov. I detta fall fanns många sprickor och ojämnheter på stolarna som behövdes jämnas ut. Använd ett spackel som är till särskilt för snickerier, inte väggar och annat. applicera med en spackelspade. liten för små ändamål och stor till större. (skön logik för en gång skull). Nu får spacklet torka i några timmar (också beroende på hur tjockt lager du lagt)

Fortsättning följer….

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

2 Responses to Uppdraget fortsätter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *